Connect with us

Рали спорт

На финалната права във WRC

Предстоят финалните акорди на сезон 2019 в Световния рали шампионат. Възелът на борбата за шампионската титла е почти разплетен, въпреки че трима пилоти имат своя шанс да триумфират в най-трудната автомобилна дисциплина.

FIA World Rally Championship / Round 13 / Rally RACC Catalunya/Rally de Espana / Oct 24-27, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

Предстоят финалните акорди на сезон 2019 в Световния рали шампионат. Възелът на борбата за шампионската титла е почти разплетен, въпреки че трима пилоти имат своя шанс да триумфират в най-трудната автомобилна дисциплина. Лидер е Отт Танак, който след шестте си победи през годината събира 240 точки. Танак успя да натрупа комфортен аванс пред шесткратния световен шампион Себастиен Ожие, който преди състезанието в Испания имаше 212 точки. Трети е белгиеца Тиери Нювил, който изостава на 41 пункта от лидерът.

Преди предпоследния кръг сценариите за спечелването на титлата от Отт Танак още в рали „Каталуня“ бяха добри – той трябваше да спечели поне 2 точки повече от Ожие или да събере 19 пункта, ако Тиери Нювил спечели максимален актив от единственото рали със смесена настилка.

Още в началото на първия състезателен ден стана ясно, че Ожие на 99% ще се сбогува с мечтата за седма поредна шампионска титла във WRC. Проблемите с хидравликата на неговия Citroen C3 WRC го изпратиха далеч зад основните му конкуренти, което означава, че единствения шанс за французина да запази битката жива и в последния кръг в Австралия са много неприятности за Танак в последния ден.

След втория състезателен ден лидер в състезанието е Тиери Нювил, който изпълнява до момента перфектно своята задача – да натрупа максимален актив. За да се надява на още един шанс за атака на титлата, белгиецът трябва задължително да се представи силно и предстоящия пауър-стейдж (PS).

Отт Танак успя да се изкачи на трето място в генералното класиране след трудния първи макадамов ден в рали „Каталуня“. Естонецът е на едва 3,1 секунди от втората позиция на Дани Сордо и възможността да се поздрави с първата си титла в Световния рали шампионат още утре е повече от реална.

Ето и какви са различните сценарии, които утре може да короноват Отт Танак като шампион:

  1. Ако Тиери Нювил спечели победата и максимум точки от PS ( 30 точки), тогава Танак трябва да вземе 19 точки от рали „Каталуня“. Това може да стане с трето място в генералното класиране и 4 точки от PS, или с второ място в генералното класиране и 1 точка от PS.
  2. Ако Тиери Нювил спечели победата и 4 точки от PS (29 точки), тогава Танак трябва да вземе 18 точки от рали „Каталуня“. Това може да стане с трето място в генералното класиране и 3 точки от PS, или с второ място в генералното класиране без да се налага да печели бонус точки.
  3. Ако Тиери Нювил спечели победата и 3 точки от PS (28 точки), тогава Танак трябва да вземе най-малко 17 точки от испанското рали. Това може да стане с трето място в генералното и две точки от PS. Ако Танак завърши втори в рали „Каталуня“, класирането от PS няма да има значение.
  4. Ако Тиери Нювил спечели победата и 2 точки от PS (27 точки), тогава Танак трябва да вземе най-малко 16 точки от рали „Каталуня“. Това може да стане с трето място и една точка от PS. Ако Танак завърши втори в испанското рали, резултата от PS няма да има значение.
  5. Ако Тиери Нювил спечели победата и само една точка от PS (26 точки), то място на подиума за Танак му гарантира титлата независимо от класирането в PS.
  6. Ако Нювил не спечели точки от PS, Танак трябва да завърши минумум трети.

Единствения шанс за Себастиен Ожие да се надява на драматичен обрат в шампионата е отпадане на Танак или изключителна драма за естонеца, която да не му позволи да запише повече от 5 точки.

Каквото и да се случи утре в последните четири отсечки от рали „Каталуня“, тримата лидери във WRC доказаха, че това е един от най-конкуретните и силни шампионати в света.

 

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пет неща, които научихме от рали Естония

Рали спорт

Photographer Credit: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool Photographer Credit: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Какво да очакваме от дебюта на Естония в WRC

Рали спорт

Пет неща, които научихме от рали Мексико

Рали спорт

Рали „Мексико“ 2020 – етапите

Рали спорт

Newsletter Signup

Copyright © 2019 RacingFactory.

Connect
Newsletter Signup