Connect with us

Lifestyle

Перфектната обиколка е някъде там…

Всеки търси своята перфектна обиколка – било на пистата или в живота. Моментът, в който всичко се получава – времето спира, а човек просто изпитва чисто удовлетворение. Но перфектната обиколка идва, когато правиш нещо, което наистина обичаш и цениш, защото не го чувстваш като задължение. Филмът „Ford v. Ferrari“ заслужава вашето внимание!

Кен Майлс намалява и спира тестовия Ford GT преди 8-ми завой на импровизираното трасе, което екипът на Карол „Карл“ Шейби използва за изпитания на автомобила, с който неговият екип ще участва в предстоящото състезание в Льо Ман през 1966 година. Заедно със своя син Питър слизат от тъмносиньото спортно бижу и сядат на бетона. Гледайки залеза, Майлс казва на Питър:

– Погледни натам. Там е перфектната обиколка. Без грешки, всяка смяна на предавка, всеки завой – перфектно! Виждаш ли я?

– Мисля, че да!

– Повечето хора не могат. Повечето хора дори не знаят, че е там. Но тя е там!

Всеки търси своята перфектна обиколка – било на пистата или в живота. Моментът, в който всичко се получава – времето спира, а човек просто изпитва чисто удовлетворение. Но перфектната обиколка идва, когато правиш нещо, което наистина обичаш и цениш, защото не го чувстваш като задължение.

През уикенда имах възможността да гледам филма разказващ за едно от легендарните издания на класическото автомобилно състезание „24-те часа на Льо Ман“. Рядко виждаме по кината продукции, посветени на моторспорта. Обикновено филмите с автомобилна насоченост се изчерпват с недодялани холивудски напъни като „Бързи и яростни“, където възможностите на колите и управляващите ги граничат със свръхестественото и създават усещането, че физиката е проста материя, изчерпваща се с няколко формули в прашасалите учебници. Не е случайно, че под въздействието на подобни филми катастрофите с млади хора се увеличават главоломно.

Затова, когато чух, че едно от най-невероятните издания на „Льо Ман“ ще бъде екранизирано с участието на едни от популярните холивудски актьори в лицето на Крисчън Бейл и Мат Деймън бях леко скептичен. Тънка е границата между това да предадеш по достоверен начин едно автомобилно състезание и да направиш филм, така че да е подходящ за масовата публика без да убиеш истинската състезателна атмосфера.

Рядко ми се случва да не гледам колко е часът по време на филм, но „Ford v. Ferrari“ не ме остави за миг безразличен към случващото се на екрана. „Лентата“ си заслужава на 100% отделеното време и за мен беше огромно разочарование да видя, че в залата бяхме само 5 човека. Дали защото разпространителите не са се напънали да рекламират филма по-мащабно или защото бяха дали на българската премиера чалга заглавието „Пълно ускорение“ – не знам, но това произведение заслужава вниманието на всеки истински моторспорт фен. А и не само!

Лично за мен „Ford v. Ferrari“ разкри страшно много неща за историята на любимия ми спорт, но по-важното – върна ме към истинската емоция и магия, която предизвиква автомобилният спорт в душата на всяко момче. Страстта и любопитството, с което синът на един от главните герои Кен Майлс подхождаше към състезателните коли, към пистите и всичко останало, ме върна във времето, когато аз бях на същата възраст и се запалих по моторспорта; когато чертаех писти или записвах класирането от всяка отсечка на рали „Албена“ в стария тефтер. Когато чаках с нетърпение пролетта, за да дойде любимото състезание и следях всичко по телевизора във времето, когато нямаше интернет и единствения източник на информация бяха предаванията на Ричард Груев или вестник „Авто Труд“.

Актьорската игра на Крисчън Бейл в ролята на известния състезател и конструктор Кен Майлс е изключителна. Всеки знае, че Бейл е невероятен актьор, но превъплъщението му в Кен Майлс е от най-висока класа, предавайки по феноменален начин поведението на „Булдога“. Мат Деймън традиционно е безупречен, давайки необходимата реалистичност в ролята на Карол „Карл“ Шейби – легендарният конструктор на спортни автомобили, който е в основата на историческия триумф на Ford над  Scuderia Ferrari през 1966 година.

„Ford v. Ferrari“ заслужава Вашето внимание, защото дори и да не сте фен на автомобилните спортове ще се докоснете до магията им в най-чист вид. А поуките могат да послужат на всеки, за да усети своята перфектна обиколка, тъй като тя е някъде там…

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Newsletter Signup

Copyright © 2019 RacingFactory.

Connect
Newsletter Signup