Connect with us

Рали спорт

Match point: Танак

С триумфа в Уелс, Танак показа категорично, че няма намерение да се обръща назад. Уверен в себе си, уверем в своя навигатор и напълно доволен от качествата на своята Toyota Yaris WRC, естонецът е на 19 точки от шампионската титла. Match point: Танак

Отт Танак спечели шестата си победа за сезона в рали „Великобритания“. Ако можем да перифразираме ситуацията към момента в Световния рали шампионат след кръга в Уелс, естонецът има абсолютен „мач пойнт“ в борбата за титлата. Точно преди дванадесет месеца Танак и Йорвеоя се бяха устремили към първия си триумф във WRC, но той бе спрян от нелеп технически проблем в тяхната Toyota Yaris WRC. Естонците бяха спечелили три поредни победи преди да стартират в рали „Великобритания“, заличавайки точковия си дефицит от началото на сезона, и вървяха към четвърта, която щеше да ги изведе начело в шампионата. Тежкото приземяване при второто преминаване на емблематичния етап „Sweet Lamb Hafren“ разби амбицията на Танак за първата му титла. Естонецът се срина на земята, криейки сълзите си от любопитните камери на телевизии и фенове.

Една година по-късно ситуацията е различна. В едно от най-конкурентните ралита в последните деситилетия, което наподобяваше епична битка между гладиатори, Танак и Йорвеоя показаха категорично на своите конкуренти, че няма да правят компромиси с нищо. Въпреки, че в началото на ралито естонците имаха проблем – не добре настроените допълнителни фарове в тъмния и дъждовен първи супер-специален етап,  което доведе до пропускане на точката за спиране за един от завоите и загасване на автомобила, това не ги демотивира. Бавно и методично те си проправяха път напред и в края на петъчния ден водещия екип на Тойота вече бе лидер в рали „Великобритания“.

Себастиен Ожие и Тиери Нювил добре знаеха, че след проблемите в рали „Турция“ е нормално Танак да е разколебан. Технически дефект или грешка можеше да срине психически пилота на Тойота, което да прехвърли инициативата в шампионата към тях. Затова те дадоха всичко от себе си – безгрешни и на пълна газ, французинът и белгиецът се опитваха по всякакъв начин да свалят от върха вдъхновения естонец. Правилата на шампионата повеляват, че в съботния и неделния ден водачът в ралито стартира последен от топ екипажите. Нювил даваше най-добро време, после Ожие подобряваше с малко и когато всеки започваше да мисли, че няма накъде повече – Танак записваше името си като победител в етапа.

Себастиен Ожие е един от най-мъдрите пилоти в шампионата. Той спечели голяма част от своите титли благодарение на своя усет – кога да остави съперниците си да сгрешат. В рали „Великобритания“ той бе принуден от ситуацията да бъде на лимита, а Танак бе винаги с малко пред него. Ожие разбра, че с чиста скорост няма да се получи и вдигна крака от газта, оставяйки Нювил и Танак да се борят. Но грешки не последваха.

Преди последния етап Танак имаше крехка преднина – едва 9,5 секунди. На масата оставаха да се раздадат бонус точките за победа в тази отсечка.  При такъв интензитет на борбата  99 % от пилотите в Световния рали шампионат биха предпочели да преминат спокойно през етапа, гарантирайки си голямата победа. Със зашеметяващо пилотиране през тежките условия на отсечката „Brenig“, Танак добави и бонус точките, завършвайки рали „Великобритания“ с максимален актив.

С този триумф Танак показа категорично, че няма намерение да се обръща назад. Уверен в себе си, уверен своя навигатор и напълно доволен от качествата на своята Toyota Yaris WRC, естонецът е на 19 точки от шампионската титла. Тя може да бъде спечелена още в Испания, спестявайки ненужното напрежение при дългото пътуване към Австралия. Сценариите за това са много, но напълно постижими, дори ако Танак не спечели в Салу.

И ако се върнем към тенис терминологията – Танак „проби“ основния си конкурент Себастиен Ожие в едно от най-силните му състезания. А това означава само едно – „мач пойнт“ Танак!

P.S.: ако не сте гледали документалния филм за естонската звезда на Toyota – задължително поправете тази грешка! Той вече е наличен в сайта http://www.tanakmovie.com

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пет неща, които научихме от рали Естония

Рали спорт

Photographer Credit: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool Photographer Credit: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Какво да очакваме от дебюта на Естония в WRC

Рали спорт

Пет неща, които научихме от рали Мексико

Рали спорт

Защо да посетим рали Турция и през тази година?

Lifestyle

Newsletter Signup

Copyright © 2019 RacingFactory.

Connect
Newsletter Signup