Connect with us

Моторспорт

Мисия „История“

Без историята няма как да поставим здрави основи и да дадем ново начало на любимия ни спорт!

Когато бях малък, имаше едно специфично време през годината, обикновено в началото на май, когато традиционното съботно предаване „Добро утро“ по Канал 1 бе прекъсвано от един чичко със странно име, който показваше едни цветни коли по телевизора.

Въпреки, че ми беше интересно, не бях кой знае колко пленен от това, което разказваше чичкото от телевизора за цветните коли, които преминаваха през екрана.

Това обаче бързо се промени, когато моят приятел Жечо ме заведе за пръв път на „Гуменият завой“ край Варна, за да гледаме ралито – рали „Албена“ 1999.

Много бързо чичкото със странно име се превърна в Ричард Груев – човекът, който ме информираше чрез репортажите по БНТ за развитието на новият ми любим спорт. В последствие успях да „хвана“,благодарение на аналоговата антена на балкона, и филмите на шуменската Топ ТВ за рали „Албена“. Те бяха много по-различни от това, което бях гледал досега и разгоряха още повече интереса към новия ми любим спорт. Качеството не беше идеално, но за новоизлюпения рали фен в мен бяха напълно достатъчни, за да науча всичко най-интересно.

Лека-полека в следващите годините, покрай все по-сериозният ми интерес към спорта, започна да ми става цел да издирвам репортажи за по-старите издания на „Албена“, „Хеброс“, „Сливен“, защото исках да науча какво се е случвало, кой е спечелил. Тогава нямаше интернет или поне не беше в тази форма, която го имаме днес и репортажите си оставаха основно средство за информация за случилото се през тези години.

Мои познати ми даваха касети, които намерих начин да дигатилизирам и понатрупах архив, който бързо зае голяма част от твърдия диск на компютъра ми.

По едно време, около Коледните празници на 2013 година реших, че е доста егоестично да държа тези видеа само за себе си, та затова създадох канал в YouTube и страница във Facebook, където да качвам нещата, които имах и всеки, който иска да открие нещо интересно за нашите състезания да го прави доста по-лесно.

С годините успях да събера доста материали от хора, които са записвали на старите VHS касети репортажи и към този момент в канала има 389 видеа от български рали състезания, планински, писти и други. Преглежданията са над 130 000 до този момент, а постоянните абонати 472-ма.

В последните години няма фен отдаден истински на рали спорта, който да не знае известният сайт за резултати и статистика ewrc-results.com . Няколко ентусиаста превърнаха този портал в най-уважаваният източник на статистика и резултати в света на ралитата, като там има подробна информация за състезания от цял свят – списък със заявки, стартови листи, графици, резултати по отсечки, наказания, отпаднали и крайни резултати – казано накратко: всичко най-важно за едно рали.

За съжаление, информацията за българските ралита там бе оскъдна – крайни резултати и до там. Липсваше детайлна информация за най-престижното ни рали, нямаше резултати по отсечки, графици, карти – все неща, от които човек може да добие ясна представа как се е движило състезанието, защото това, което бях чувал от Ричи Груев  в репортажите,  в последствие се оказа, че беше далеч от реалните събития, които са се случили по време на надпреварите.

Дълго се опитвах да намеря резултати по отсечки от последните издания на рали „Албена“, защото за мен те бяха най-величествените състезания, на които съм присъствал и исках да разбера в подробности какво се е случвало – за битката на Митко Илиев с Бертоне през 1999-та, за драматичното рали „Албена“ 2000 или за последното му издание през 2001-ва, когато Митко и Ясен Попов се бориха срещу Армин Кремер.

За съжаление, не можех да намеря никакви архиви – просто нищо. Този факт ме ядоса и натъжи, защото дори в Българската федерация по автомобилен спорт не пазеха нищо от тези времена или просто не бяха направили необходимото, за да ги дигитализират и предоставят на фенове и специалисти.

Първият пробив бе преди около две години, когато известният състезател от Стара река Иван Дончев ми подари архиви от рали „Албена“ 1999 (първото ми рали като зрител). Вътре имаше подробна инфорация за всичко – резултати по отсечки, стартови листи, наказания и т-н., и си казах, че вероятно има възможност тази информация да бъде набавена и за другите издания.

Благодарение на различните ангажименти бях позабравил за мисията за намиране на резултати. В последно време обаче ми остана доста свободно време, благодарение на факта, че останах без работа, та отново си припомних за това с което се бях заел. Отново започнах да търся активно информация и благодерение на малко късмет и доза помощ от приятели успях  да напредна значително.

От голяма помощ бе г-н Георги Гинев, бивш председател на СБА във Варна, който ми посочи къде в сградата им може да се намери информация за рали „Златни пясъци“, а сегашният председател на организацията във Варна Диан Драгнев ми предостави тези безценни архиви.

Освен това се случи така, че получих администраторски достъп до ewrc-results.com и след известно количесво работа с архивите, в момента имаме пълна информация за най-престижното българско рали („България“, „Албена“, „Златни“, „Златни пясъци“, „Албена-Златни пясъци – Сливен“) от 2019-та до 1989 година, като липсват детайлни резултати само за 1995, 1991 и 1990-та година. Успях да векторизирам и голяма част от логата на състезанието, така че нещата вече не са така срамни за нас като рали нация.

Благодарение на Дамян Киров, който също като мен издирва активно архивни материали от рали „Хеброс“, скоро и това чудесно състезание ще бъде представено достойно в най-известният сайт сред рали феновете с резултати и детайлна информация.

И въпреки всичко, все още има много издания на родните ралита, които не са отразени подобаващо в ewrc-results.com . Затова отправям молба към всеки, който има архивни документи, резултати по отсечки, снимки, видео или каквато и да е информация за родните рали състезания да я сподели, за да може да я архивираме и да попълним белите петна в историята на нашия спорт.

Всички се натъжаваме от сегашната ситуация в българските ралита и с умиление си спомняме за „златните времена“, затова нека не позволяваме историята да бъде загубена. Защото без нея няма как да поставим здрави основи и да дадем ново начало на любимия ни спорт.

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Newsletter Signup

Copyright © 2019 RacingFactory.

Connect
Newsletter Signup