Connect with us

Formula 1

Гранд при на Сингапур: Спасяването на редник Фетел

Едно е ясно: Льоклер е бъдещето, а Фетел – миналото на Ферари. Дано ръководният екип на Скудерията започне да работи адекватно, защото подписът на Шарл не е перманенто поставен върху безсрочен договор с тима.

Финалът на Голямата награда на Сингапур във Формула 1 донесе третата поредна победа на Ферари през тази година. След слабия старт на сезона в най-популярната автомобилна дисциплина, легендарният екип в червено се завърна с гръм и трясък, печелейки стартовете в Белгия, Италия и Сингапур. И ако за първите две писти се очакваше, че техническите предимства на „Черните кончета“ ще им помогнат, то победата на градската писта в азиатската държава бе повече от изненадваща.

Всичко дотук би било чудесно, ако Ферари не бе италиански тим и поредното стратегическо решение, което взеха от отбора не развали впечатлението от двойната победа. И ако до момента през сезона стратезите на отбора проваляха пилотите си за победи и призови класирания, в Голямата награда на Сингапур те подариха победата на Себастиен Фетел, въпреки по-доброто темпо на Льоклер и спечелената от него квалификация. Нищо не налагаше пресичащата стратегия, която от отбора приложиха спрямо собствения си пилот и очевиден лидер през сезона Льоклер. Той изпълняваше предварително зададения план перфектно и по всичко личеше, че отива към трета поредна и напълно заслужена победа за годината.

След бруталното превъзходство, което има младия монегаск над своя съотборник (четирикратен световен шампион), по административен път трябваше да се направи нещо, за да не се налага Фетел да изпада в дълбока депресия. И от бокса на Ферари се издаде заповед – „Да се спаси Себастиан Фетел“.

Но това ли е пътят за Ферари – да поставя изгряващата си звезда, която може да върне титлите в Маранело, в унизителната позиция да подарява победи на залязващия Фетел? Преди Голямата награда на Сингапур Льоклер спечели повече пол позишъни, донесе първите победи за отбора, както и изключителния триумф в домашната Гранд при на отбора. На легендарната писта Монца Льоклер демонстрира онзи хъс и класа познати от времената на Михаел Шумахер, затръшвайки вратата на Хамилтън. А на младия пилот на Ферари се наложи да го прави, защото бе оставен да се брани сам срещу могъщия отбор на Мерцедес заради поредната безумна грешка на Фетел. Ако не бяха други стратегически решения, изпуснатата победа в Бахрейн заради техническия гаф и наглата маневра на Верстапен в Австрия, Льоклер можеше да е доста по-близо в битката с Хамилтън за титлата. Вместо това, подобни подаръци съкращават и минималните шансове за изненада в края на сезона.

Едно е ясно: Льоклер е бъдещето, а Фетел – миналото на Ферари. Дано ръководният екип на Скудерията започне да работи адекватно, защото подписът на Шарл не е перманентно поставен върху безсрочен договор с тима. А от мисия „Спасяването на редник Фетел“ няма да дойде нищо положително нито за отбора, нито за Формула 1.

 

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Newsletter Signup

Copyright © 2019 RacingFactory.

Connect
Newsletter Signup