Connect with us

Lifestyle

Моторспорт за зареждане на батериите

Ходете на състезания! Много по-вероятно е да си тръгнете заредени и усмихнати, отколкото обратното. Положителните герои са повече, а времето, прекарено покрай отсечките, пистите и полигоните, е заредено с много усмивки и готини преживявания.

Copyrights: Svilen Stefanov

Дрифтът никога не е бил моят спорт! Винаги съм смятал, че когато има автомобил и човек, който го управлява срещу друга машина и конкурент, единствената мерна единица за излъчване на победителя може да бъде времето. Вижда ми се странно трима души да дават оценки за карането на някого и да определят най-добрия на база субективното си мнение. Това е и причината обикновено да отказвам поканите да посещавам дрифт състезания. Но за всичко си има първи път и през уикенда успях да се докосна и до тази автомобилна дисциплина.

Лесно можеше да се навия да не отида, защото предния ден бях ходил до Румъния, където погълнах доволно количество прах, докато снимах най-голямата ферма в Европа, поизпържих се на 30+ градуса, а пътуването в северната ни съседка не е от най-приятните занимания. Но въпреки умората, тръгнах към Сливен за третия кръг от дрифт шампионата.

Не се отказах поради няколко много важни причини: първата от тях е, че в Сливен имам много приятели и се чувствам дълбоко свързан с града. А това е така, защото моторспортът е изградил много приятелства с истински хора и верни приятели. Няма по-хубаво нещо да прекараш два дни с хора, с които се чувстваш добре. Разбира се, не са изключени и нови запознанства.

Не останах разочарован – срещнах се с нови хора, видях стари приятели, поговорихме си за ралита, планински, WRC, федерации и какво ли още не. Посмяхме се и начертахме нови идеи за реализиране. Запознах се с някои от дрифт състезателите на България, научих доста неща за техния спорт и неговите правила. Въпреки жегата, имаше страшно много хора и настроение.

Организаторите се бяха постарали да направят добро състезание, а и по-важното – бяха включили в програмата благотворително събитие за малкия Стилиян Николов, който се нуждае от специализирана инвалидна количка. Благодарение на отзивчивостта на състезателите и огромното желание на публиката да се качи в бегачките, бяха събрани 1667 лева, които ще помогнат за закупуването на количката.

Тръгнах си от Сливен зареден с положителни емоции и готов за новата седмица. Всъщност, с много малки изключения, не е имало случай, в който тръгвайки си от автомобилно състезание, да не се чувствам много по-добре, отколкото когато съм пристигнал. Категорично мога да застана зад твърдението, че моторспортът може да бъде изключителен генератор на положителни емоции, независимо дали става дума за рали, планинско или дрифт. Чудно е защо обаче сме в тази непрекъсната спирала на интриги, злоба и меркантилност, когато стане дума за управлението на спорта.

Но това е друга тема – тема за много по-сериозни разсъждения.

Моят съвет след Дрифт Сливен е – ходете на състезания! Много по-вероятно е да си тръгнете заредени и усмихнати, отколкото обратното. Положителните герои са повече, а времето, прекарено покрай отсечките, пистите и полигоните, е заредено с много усмивки и готини преживявания.

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Newsletter Signup

Copyright © 2019 RacingFactory.

Connect
Newsletter Signup