Connect with us

Lifestyle

Искаш да бъдеш пилот – пробвай рали игрите

Абсолютно сигурен съм, че няма фен на автомобилните спортове, който поне веднъж да не си е мечтаел да сложи каската и да даде пълна  газ на някоя WRC бегачка. Входът в рали спорта е труден и най-вече скъп и затова за милионите му фенове остава един вариант – рали игрите.

Абсолютно сигурен съм, че няма фен на автомобилните спортове, който поне веднъж да не си е мечтаел да сложи каската и да даде пълна  газ на някоя WRC бегачка – по възможност на легендарна отсечка от Световния рали шампионат. Входът в рали спорта е труден и най-вече скъп и затова за милионите му фенове остава един вариант – рали игрите.

И аз, като всички останали, съм запален по този тип игри и даже участвах в национален шампионат на България през далечната 2004-та година, който успях да спечеля. Тогава се състезавах срещу Дани Попов, който в момента е един от най-талантливите родни пилоти. Та по този случай, решихме заедно с него да ви представим пет рали заглавия, които са носили, а всъщност и още ни носят, голямо удоволствие.

Дори и все още да няма истински рали симулатор на нивото на някои известни поредици за пистови състезания, няколко игри се открояват от останалите. Било то с възможно най-реалистично усещане, иновация или просто въздействието им върху феновете на рали спорта, тези пет игри заслужават да са в челото на класацията.

5. Rally Championship 2000

Играта отразява британския рали шампионат, който в края на 90-те години е ограничен до автмобили Kit Car от клас А7 и А6, както и група N. Логично, тези състезателни коли са в центъра на внимание и в играта. Благодарение на това, имахме възможността да играем с някои любими коли, като Renault Meganе Maxi и Peugeot 106 Maxi или с по-рядко срещаните Hyundai Coupe и Octavia Kit Car. Повечето от тези коли и до ден днешен не са намерили място в нито едно друго заглавие. Но по-голямата причина тази игра да влезе като номер 5 в класацията е дължината на отсечките. С изключение на няколко допълнително добавени етапа в Richard Burns Rally, няма друга игра с толкова дълги отсечки. На някои от тях са необходими над 20 минути, за да се стигне до финала! Това задоволяваше постоянния стремеж да се доближим максимално до реалния свят, докато другите игри по това време предлагаха масово отсечки дълги по 3-4 минути. Друга иновация е възможността за смяна на спукана гума в отсечка, което се появи доста по-късно в другите игри.

Издадена през 1999

4. Dirt Rally

11 години след Richard Burns Rally, най-после се появи игра, която влезе в споровете на феновете за реализъм на геймплея. Заглавията Dirt са наследник на класиката Colin McRae Rally, но за съжаление, след трагичната смърт на Колин, издаделите от Codemasters се „подхлъзнаха“ по американските разбирания за рали спорта и вече бяха далеч от еталон за рали игри. За наша радост, решиха да се върнат към славните си години от Colin McRae Rally игрите и започнаха да разработват Dirt Rally като тестов проект, който претърпя няколко доработки до финалната си версия и действително предостави едно сравнително реалистично управление на рали автомобил.

Издадена през 2015

3. Dirt Rally 2.0

След положителния отзвук на рали общността за Dirt Rally, Codemasters доразвиха идеята и влязоха силно на пазара с Dirt Rally 2.0. Добавиха още повече коли – от класики до най-новите R5 автомобили, както и още ралита – локации, които не сме виждали от първото издание на Colin McRae Rally. А най-хубавото е, че продължават да излизат още и още през месец-два. Издателят гледа в дългосрочен план и съдържанието на играта ще продължи да се разраства. Реализмът около самото каране също бе доразвит – износване на трасето в зависимост от стартовата позиция, възможност да избираш дали да стартираш с една или две резервни гуми и други подобни дреболии, които не са кой знае колко значителни, но доставят голямо удоволствие на истинския фен. Макар и да имат сходно поведение и управление на автомобилите, сред запалените геймъри има разногласия дали Dirt Rally или 2.0 е по-реалистичната игра. Със сигурност и двете заглавия са в топ 3, когато става въпрос за реализъм, но на коя позиция точно, е трудно да се определи.

Издадена през 2019

2. Colin McRae Rally 2.0

Абсолютната класика! Няма рали фен, който да не е чувал това заглавие. Хора, които не са запознати с рали спорта, правят асоциация с тази игра, когато чуят думата „рали“. За времето си това е играта с най-добро управление и най-реалистично поведение. Съдържанието й отразява едни от най-зрелищните години на Световния рали шампионат. Може би това е играта с най-голямо въздействие върху рали феновете. От тук започват съревнованията с приятели, било то на разделен екран вкъщи или в мрежа в някоя компютърна зала по цяла нощ, което в последствие се превърна в организирани и структурирани онлайн шампионати в следващи заглавия. Colin McRae Rally „двойката“ е донесла множество емоции и до ден днешен настръхваме, когато чуем това заглавие.

Издадена през 2000

Може би няма да е изненада, след като вече името бе споменато няколко пъти по-горе, но на първа позиция в класацията е…

1. Richard Burns Rally

Началото играта изглеждаше невъзможна. Трудно бе да направиш повече от 2-3 завоя без да се удариш. За предпочитане бе да се кара с волан. С клавиатура или джойстик бе още по-невъзможно. Беше странно. В последствие разбрахме, че това „странно“ всъщност е реализъм. Бяхме свикнали на аркадни игри. RBR беше различна. Толкова различна, че 14 години по-късно заглавието все още се мята за най-релистичната рали игра някога и се бори без да отстъпва със заглавия от преди няколко месеца. Това обаче се дължи най-вече на възможността да се добавят нови автомобили и отсечки, и то не от издателя, а от всякакви хора. Вече изгубих бройката им, която продължава да нараства постоянно! Едва ли скоро ще има друга игра с толкова богато съдържание. Базата, която предлага оригиналната версия на играта, позволи така наречените „физики“ да се доразвиват и доближават все повече и повече до реалното. А опциите за онлайн мултиплей отвори огромни възможности и навсякъде по света се провеждат онлайн шампионати със стотици участници и ниво на организация, надминаващо това, на истинските шампионати. Всичко това прави RBR номер 1 в класацията и изглежда скоро това няма да се промени!

Издадена през 2004

Newsletter Signup

Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Newsletter Signup

Copyright © 2019 RacingFactory.

Connect
Newsletter Signup